2013. április 14., vasárnap

Tabula - vagy Fabula rasa


Na és miből van a tabula?
- Hát fábul!
- És milyen fábul?
- Cseresznyébül...
- De miért rasa?

- Mert hideg!...
--
Tafel ném. 'tábla' - e szóban felismerhető a TBL-TFL - vagyis a B-F átmenet, amit egyszerű hangeltolódási jelenségnek vehetünk, hisz a V, F és a B, P némiképp rokon mássalhangzók - zöngés-zöngétlenség, valamint a képzésük helye szerint is. - Ennek bizonyítéka a table an. és a tavola ol. 'asztal' is. De magyarul is kijön a különbség: a tavola ol. tavolál, vagyis: távol áll a föld szintjétől, mert a lábak által el van - felfelé - TAVOLítva, azaz TÁVOLítva...
Teufel ném. "ördög" - vessük össze a  (fentebbi) Tafel címszó alatt mondottakkal - a logikai összefüggést nem kell buzgó módon bizonygatni... Elég lesz talaán csak megismételni a távol-állás és az eltávolítás szavakat - itt most éppen a szóalakok, a szóvázak a fontosak - erre kell most összpontosítani.


A távolság - latin eredetű szóval distancia - dis+sto 1. 'szét (két felé) + áll' - az ember lába esetében ez valóban így is van: ha SÉTÁL, akkor a lába (vagy a fél- lábai) valóban SZÉTÁLL(nak)!
 
diabolo djavol, 'ördög' - apage, Satanas! gör. 'TÁVozz, sátán' - ez az apage! éppen az agapé 'szeretetlakoma' ellenkezője: ne vegyél részt e lakomá(rozáso)n! És amikor azt mondom: ellenkezője, akkor azt is figyelembe veszem, hogy az apage! szóváza a PG, míg az agapé-é: GP - vagyis a kettő éppen tükörszimmetriában (tükörszerűen fordított összemérhetőségben) áll egymással!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése