2013. április 26., péntek

Nosza pisze és egyéb orrolások






fitogtat ‘kérkedve, feltűnést keltve mutogat ‹tudást, képességet, ügyességet›’. - Hangfestő szó, a fityeg közeli és a biggyeszt távolabbi rokona, tkp. „fityegtet”, azaz kérkedve lóbál valamit. Lásd még fityula

fityula ‘keményített női fejkendő ‹apácáké, ápolónőké stb.›’ - A fityeg szó származéka, játékos képzés.
fityeg ‘csüng, lóg’. - Hangfestő szó, távolabbról rokon a biggyeszt igével, lásd még fityma, fitymál, fityula.
fityma ‘a hímvessző előbőre’. - Hangfestő szó, a fityeg rokonságába tartozik, alakjára a fitymál ige is hathatott. 
fitymál ‘fölényeskedve leszól, kicsinyell’. - Hangfestő eredetű szó, a fityeg és biggyeszt rokonságából, és a megvető ajakbiggyesztésre utal.
fitos ‘pisze orrú’. - Hangfestő szó a fintorog családjából, a fint- és fit- tő között csak az orrhangúság, ill. annak hiánya a különbség.
fintorog ‘orrát felhúzza, arcvonásait eltorzítja a megvetés vagy undor jeléül ‘. Származékai: fintor, fintorgat, fintorít. - Hangfestő eredetű szócsalád a finnyás, fitos családjából, a fintor utólagos elvonás.
finnyás ‘kényes, válogatós’. - Bizonytalan, talán hangfestő eredetű szócsalád, az utóbbi esetben összefügghet a fintorog igével, a szó hangalakját a rokon jelentésű fanyalog ige is befolyásolhatta. 
--
pisze ‘rövid, kissé felhajló hegyű ‹orr›’, ‘ilyen orrú ‹személy›’. - Ismeretlen eredetű szó. 
nos ‘‹válaszadásra felszólító, biztatást kifejező indulatszó’. - A no meg az és elemekből összeforrt indulatszó. Lásd még nosza.
nosza ‘biztatást, sürgetést kifejező indulatszó’. - A no indulatszó és a -sza, -sze nyomatékosító elem kapcsolata (mint nesze, addsza, monddsza). Lásd még noszogat.
noszogat ‘nógat, biztat, ösztökél’. - A nosza indulatszóból lett gyakorító -gat képzővel (mint jajgat, hujjogat). Lásd még nógat.
--
megorrol valakire- 'megharagszik, durcáskodik vkivel'... - aki felhúzza az orrát: az 'megharagszik/-sértődik'
--
nos szhv. 'orr' szbszó: benne az os 'tengely'
nositi 'visz, visel, hord',  ponos 'büszkeség', ponositi se 'büszkélkedik, büszke (vmire)', ponašati se 'viselkedik',  odnos 'viszony', snositi 'visel, elvisel', snošaj 'közösülés', nošnja 'viselet', snaša snaja, snaha 'sógörnő', snaga 'erő'
nosilja 'tojó(tyúk, madár), terhes, állapotos (nő)', szósz.: 'hordozó, hozó-vivő', nosilo 'hordágy, teher vivésére alkalmas eszköz'
surla szhv. '(elefánt)ormány', szbszó: benne az urla szhv. 'ordít, bőg, bömböl'
urlati szhv. 'ordít, bőg, bömböl'
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése