2013. április 24., szerda

A gyermekláncfű


b_200_200_16777215_00___images_stories_pitypang.jpgVannak olyan növények, melyek természetesen nőnek a szabadban, nem kell hozzájuk saját kert, sőt még kertészre sincs szükség. Ilyen a gyermekláncfű is, ami egyben a tavasz egyik hírnöke. Az idén egy kicsit megkésett ugyan a virágzása a késői fagyok miatt, de a melegedés felélesztette álmából, és már hetek óta csodálhatjuk szép sárga virágait.
Az egyik legismertebb, legtöbb helyen fellelhető gyógynövényünkről van szó. Ennek ellenére mégis kevesen tudják róla, hogy milyen sokféle felhasználási lehetősége van ennek a kicsi növénynek, mindennapi életünkben. Érdemes ezért kihasználni virágzásának idejét és fogyasztani belőle, szervezetünk vitaminnal és ásványi anyaggal való feltöltéséhez.
Mivel rendkívül hajlékony és könnyen formázható szára van, ezért a gyerekek ebből készítik virágkoszorújukat. A szárban lévő fehér tejnedvet is biztosan sokan kóstolták már. Mi annak idején csak kutyatejnek hívtuk. Keserű íze és ragadós állaga még ma is emlékeim között él. A szárban lévő nedvből nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mert mérgező hatású, de kellemetlen íze miatt egyébként sem jellemző, hogy kedvelt csemege lenne.
Amikor elvirágzik, magjai gömbformába rendeződnek, és a repülőszőrös magocskák könnyen leválnak a szárról. Az egyik legkedveltebb gyerekjáték ezeknek a magoknak a fújása, melyek, mint sok kis ejtőernyő szállnak a szélben.
A gyermekláncfű elnevezése helyett sokan csak pitypangnak hívják, de számos egyéb neve is elterjedt hazánkban. Így népies nevén ismerhetjük, mint pongyola pittypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág. Népi elnevezése egy hangutánzó szóból ered, mivel a szár leszakításakor jellegzetes csattanó hangot hallhatunk. Fűrészfogas levélzete nem véletlenül hasonlít a hazánkban is egyre népszerűbb rukkola leveleire, hiszen a gyermekláncfű nemesített változatáról van szó. 
Kora tavasszal a kiskertekben is megjelenik, mint gyomnövény. Mélyen gyökerezik, ezért csak kapával tudjuk véglegesen eltávolítani. A földből kigyomlált növényeket tegyük a komposzt közé, mert a vetemény között hagyva még egy éjszaka alatt is képesek magot nevelni, és elszóródásuk esetén újból szaporodni.
A szaporodása különlegesnek számít a növényvilágban, hiszen hímivarsejt nélkül, az embriózsák sejtjeiből közvetlenül fejlődik ki a csíra növény.  A megfigyelések szerint a tavaszi időszakban két jelentősebb hullámban jelenik meg a kertekben. Először áprilisban, majd május elején egy újabb virágzás következik be. A vénasszonyok nyara is kedvez a csírázáshoz, ezért ősszel is találkozhatunk virágaival.  
De vajon mitől gyógynövény ez a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó élénksárga szirmú, kora tavasszal virító növény?
Felhasználható gyógyhatása miatt:
Hatóanyagai nagyon sokfélék, a vitaminok közül tartalmaz: A, D, C, B vitamint. Az ásványi anyagok közül vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt. Találhatóak benne keserűanyagok, karatinoidok, flavonidok, inulin, béta-karotin. A legnagyobb mennyiségben káliumot és bórt tartalmaz. A káposzta után a pitypangban van a legtöbb belőlük. 
Gyógyhatása főleg veseproblémákkal küszködők részére ideális, hiszen erős vizelethajtó, hólyagfertőzést gyógyító tulajdonsága van a növénynek. Ízületi problémák esetén, tinktúraként, vagy mint borogatás is jótékony hatású. Az emésztőrendszerregyakorolt jótékony hatása miatt kiváló a hasnyálmirigy működés és lép egészségének megőrzésére, és egyben javítja a gyomorműködést. A tavaszi méregtelenítés egyik lehatásosabb népi gyógymódja, vértisztító, vércukorszint szabályozó hatása miatt.
A kellemetlen ízű, szárában elhelyezkedő tejnedv szemölcsök kezelésére az egyik leghatásosabb népi gyógymód. A fehér nedv segít ugyan is felpuhítani a szemölcsöt, és a vírusok szaporodását is gátolja.
Tavasszal a fiatal leveleit érdemes salátának elkészíteni. A leveleket virágzás előtt kell szedni, mert később már a vitaminokból, hatóanyagokból is veszít. A hagyományos módon bármilyen öntettel elkészítve vitaminokban dús olcsó csemege. (Saláta gyermekláncfűből: http://palocprovence.blogspot.hu/2010/05/salata-gyermeklancfubol.html)
Az állatgyógyászatban is használt növényről van szó. A legelő állatok is előszeretettel fogyasztják, hiszen ösztönösen érzik annak jótékony hatását. Főleg a szoptatós jószágokra van tejtermelést serkentő hatása, ezért érdemes a zárt tartásban lévő fias jószágoknak is kaszálni.
A lányok, asszonyok egyik igen kellemetlen és fájdalmas menstruáció előtti emlőfeszülésére, fájdalmára is jótékonyan hat, amelyet a szervezetben lévő magas ösztrogén szint okoz. Nem az ösztrogén szintet csökkenti, hanem az ösztrogén dominanciát is okozható túl alacsony progeszteron szintet szabályozza, és helyre állítja a két hormon természetes egyensúlyát. Ez azért is fontos, mert a hosszú ideig fennálló ösztrogén és progeszteron egyensúlytalanság számos egyéb betegséget is előidézhet a szervezetben. Ezen hormonok helyes aránya segíti a szép bőr helyes oxigén ellátását, segíti a helyes vérképződést, a női nemi szervek helyes működését, sőt még a túlsúly elkerülésére is fontos szabályozó szerepet tölt be.
A gyermekláncfű levelei segítik a szénhidrátbontó enzimek termelődését a szervezetünkben, és így kevésbé lesz hajlamos a zsírok tárolására.          
Egy kedves ismerősöm megkínált egy akácmézre emlékeztető sziruppal. Azt kérdezte vajon tudom-e, hogy miből készült? Íze alapján mézre gondoltam, de végül is elárulta, hogy pitypangból készült „méz-szirupról” van szó. Nem is gondoltam volna, hogy még ilyen csemege is készíthető ebből a növényből. Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében található a recept, mely alapján elkészíthető ez a vitamin szirup.
b_200_200_16777215_00___images_stories_pitypang_2.jpgKell hozzá: két marék pittypang virág (kora délelőtt szedjük, napfényes órákban, ilyenkor a legtöbb a hatóanyag a növényben), melyet beleteszünk 1 liter hideg vízbe és lassú tűzön főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, akkor levesszük a tűzről és egy éjszakára állni hagyjuk a főzetet.
Másnap az egészet egy szitára öntjük és lecsepegtetjük, és jól kinyomkodjuk. A leszűrt léhez 1 kg cukrot adunk, és belerakunk 1 fél citromot felkarikázva (vagy csak a citrom levét ízlés szerint). Túl sok citromtól savanyú lesz.
Az így elkészült főzetet fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb fokozaton melegítjük, hogy a vitaminok is megmaradjanak. Így pároljuk, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Az állaga szirupszerű lesz a cukortól, melyet egyszer-kétszer hagyhatunk kihűlni azért, hogy ellenőrizzük a sűrűségét. A túl sűrű szirup könnyen kikristályosodik, ezért a sűrűsége akkor a legmegfelelőbb, ha éppen a híg akácmézre emlékeztet. A túl híg szirup sem jó, mert ilyenkor meg könnyen megsavanyodik a főzetük.
A lehűtött sűrűn folyós juharszirupra emlékeztető főzetünk aztán magában, édesítő szerként, vajas kenyérre, süteményekbe, palacsintába kiváló. Egy évig biztonságosan eltartható, hiszen a cukor konzerválja a méz-szirupot. Étvágygerjesztő, vizelethajtó és epeműködést serkentő hatása kiváló.   
Érdemes szárítani télire a friss növényből, így bármikor fűzhetünk belőle méregtelenítő, gyógyhatású teát, melyet főleg reggel érdemes fogyasztani. A legtöbb méregtelenítő növény erősen keserű ízű, így van ez a pitypang esetében is, ezért érdemes keverni más ízletesebb gyógynövényekkel. Hársfavirággal, mentával kombinálhatjuk, melyeknek intenzív ízvilága segíthet élvezhetőbbé tenni a gyermekláncfű méregtelenítő teát. A levelét és a gyökerét száríthatjuk télire, melyet mézzel fogyasztva rendkívül erős méregtelenítő hatást érhetünk el. 
Ellen javallat epe elzáródással küszködők esetében indokolt. Epegörcs alatt sem szabad alkalmazni, ilyenkor orvoshoz kell fordulni!
Tavaszi sétánk során keressük fel azokat a helyeket, ahol szennyeződéstől mentes, kora tavaszi, friss pitypang leveleket, virágot, gyökeret szedhetünk. A téli depresszió leküzdésére, szervezetünk méregtelenítésére az egyik legjobb, legolcsóbb, és leghatásosabb gyógynövény.   
Felhasznált irodalom:
Kép forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése