2013. április 13., szombat

KÓD és DE-KÓD-olása


Mi is a kód?


kód ‘megállapodás szerinti jelek, szimbólumok rendszere információk közlésére’, ‘jelkulcs’. Származékai: kódol, kódolt. - Az angol code átvétele, forrása a francia code (‘kódex, törvénykönyv’), ennek eredetéről lásd kódex.
kódex ‘régi, kézzel írott könyv’, ‘törvénykönyv’, ‘szabályok gyűjteménye’: párbajkódex. - Nemzetközi szó a latin caudex vagy codex (‘fatörzs, fa írótábla, könyv’) nyomán. Lásd még kód, kodifikál.
kodifikál ‘törvénybe iktat’, ‘törvényeket rendszerez’. - Nemzetközi szó a francia codifier nyomán, ez a code (‘törvénykönyv’) származéka, forrása a latin codex (‘fatáblás könyv’). A ~ visszalatinosított forma, a francia -fier elem ugyanis a latin -ficare folytatója a facere (‘csinál’) igéből.
---megj. - K-M átmenet: k-m-odifikál

kulcs ‘zár vagy lakat nyitására, zárására való fém eszköz’, ‘hasonló eszköz rugó felhúzására, húr feszítésére’, ‘fejes csavart mozgató eszköz’: villáskulcs, francia kulcs, ‘rejtvény, talány megoldásához, titkosítás megfejtéséhez való segédeszköz, formula’, ‘hangjegyek magassági értékét meghatározó jel a kottasorok elején’: violinkulcs. - Szláv eredetű szó: szerb-horvát, szlovén ključ, szlovák kluč, ezek az ősszláv kljuka (‘kampó’) származékai. A szóeleji mássalhangzó-torlódást hangáthelyezés oldotta fel, az l depalatalizálódott (mint a család, cseléd szavakban). Lásd még kulcsár, kulcsol.

KÖTÉS és OLDÁS

dekódol ‘‹kódolt üzenetet› megfejt’, ‘‹a kódolt jelekből› az eredeti (nyelvi) jelsort visszaállítja’. - Informatikai szakszó az angol decode nyomán, amely az ellentétet jelölő latin eredetű de- és a francia eredetű code (‘kód’) elemekből áll. Lásd még kód.

kód, could, küld, köldök, kő'd, költ, kő't, köt. - kold, kiold, kió'd, elold

DK<>KD 
dokk ‘hajóépítő vagy hajójavító vízparti műhely’. - Nemzetközi szó az angol dock nyomán, ennek forrása a középholland dokke, de a szó korábbi története homályos.
kod1 szhv. '1. -nál/-nél, 2. -hoz/-hez/-höz', kod2 szhv kód, kodovati 'kódol'
dok1 szhv. 'amíg', dok2 'dokk'
dokovati szhv. '1. dokkol, 2. hozzákovácsol, hozzápatkol' -

kodes héb. 'szent' - ami szent, az sérthetetlen - ezért mondják: "szent és sérthetetlen" - mivel a kettő szuorosan összefügg az emberi ősidők óta! 

dekkol ‘‹harctéren› fedezékben tartózkodik’, ‘lapul, bujkál ‹hogy valami alól kibújjék›’. - Bizalmas szó a német Deck (‘fedélzet, fedezék’) nyomán.
---megj. - láthatóan van logikai összefüggés a dekkol és a dokkol között. - A hajó dokkol a dokkban/kikötőben,a lusta hajós/tengerész pedig a fedélzet alatt dekkol - mert nem akar a munkavégzéshez előbújni...
--
kapcsolódó cikkek: Kód hátán kód - videó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése